2024, balandžio 19, Penktadienis

Į Lietuvą atkeliauja žaidimas, matuojantis smegenų bangas

Ugdančių žaislų ir žaidimų ekspertai iš Edukaciniai.lt atveža vieną įdomiausių žaidimų pasaulio išradimų – Švedijos Interactive Institute sukurtą „Mindball“. Tai žaidimas, kurio dalyviai ridena kamuoliuką, pastumdami jį koncentruotomis savo smegenų veiklos bangomis. Jas kamuoliukui perteikia specialus ant galvos užsidedamas sensorius. Kad laimėtų, žaidėjas turi būti atsipalaidavęs ir susitelkęs tik į kamuoliuką.

„Kuo žaidėjas labiau susikaupęs, tuo stipresni jo siunčiami signalai ir tuo greičiau rieda kamuoliukas. Ir atvirkščiai – kuo galvoje daugiau minčių, išsiblaškymo, tuo kamuoliukas juda lėčiau, o kartais ir visai sustoja“, – pasakojo Stokholme neseniai žaidimą išbandęs Edukaciniai.lt įkūrėjas Arūnas Užupis.

Jo teigimu, gebėjimas sutelkti dėmesį šiandien yra labai svarbus įgūdis – o ateityje jo reikšmė vis didės. „Žaislų ir žaidimų kūrėjai eina į šią sritį ir vis ieško smagių būdų šį gebėjimą auginti. Jis bus nepaprastai reikalingas žmogui, darančiam karjerą po 10 ar 20 metų. Mes su Edukaciniai.lt esame išskyrę 10 ateities įgūdžių, kurių ieškos būsima darbo rinka ir kurie bus vis reikalingesni pasauliui. Dėmesio koncentracija – vienas iš jų, todėl tik sužinoję apie „Mindball“ nutarėme pristatyti jį ir Lietuvoje“, – kalbėjo A. Užupis.

„Mindball“ gali būti žaidžiamas prie stalo, kaip šiame video:

https://www.youtube.com/watch?v=ga0g3XZyGpw

Jį taip pat gali žaisti vienas ar keli žaidėjai, įsidiegę kompiuterinę su „Windows“ suderinamą versiją (gamintojai Android ir iOS programėles telefonams planuoja pateikti 2018 m. pavasarį):

https://www.youtube.com/watch?v=40a4D5xmbRQ

„Mindball“ žaidimą nuolat vysto ir tobulina Švedijos kompanija „Interactive Productline“. Jų klientai – įvairūs mokslo centrai, kurie siekia žaismingai ugdyti vaikus. Vienas iš jų – JAV karo akademija. Šį žaidimą taip pat yra įsigijusios „Coca-Cola“, „Nike“, BBC ir kitos kompanijos. Žaidimas nuolat tobulinamas, jam kuriamos dizaino ir kitos naujovės. Kompiuteriniame žaidime, pavyzdžiui, galima varžytis ne tik su kitu žaidėju, bet ir žaisti prieš dirbtinį intelektą. „Mindball“ naudojama EEG (Electro Encephalon Graphic) technologija, elektrodais matuojanti smegenų veiklos aktyvumą.

„Mes pirmą kartą šį žaidimą išbandėme kartu su dukra. Kol bandai, vis savęs klausi – ar tikrai veikia? Stebėdamas save, ją ir kamuoliuko judėjimą, aš patikėjau – ilgainiui pajutau, kaip susitelkimas siejasi su kamuoliuko judėjimu. Todėl siūlau visiems pamėginti ir įsitikinti ar bent susipažinti su šia žaidimų naujove“, – kviečia A. Užupis. Išmėginti „Mindball“ galėsite apsilankę „ComicCon Baltic“ – ten ieškokite Edukaciniai.lt stendo.

- Reklama -

Naujausi straipsniai